چاپ این صفحه

قایقرانی در بهمن شیر

بعد از عملیات ذوالفقاری و کشیده شدن جبهه به شمال بهمنشیر، یکی از اقدامات مهم جهاد فارس قبل از ایجاد پل بشکه ای و دوبه ای بر روی رودخانه بهمنشیر در برقراری ارتباط آبادان با خط مقدم، جمع آوری قایق های موجود در منطقه و ایجاد خط قایقرانی در این رودخانه برای جابجایی رزمندگان بود. «امیر سرلشکر حسین حسنی سعدی» که آن روزها معاون ستاد عملیات آبادان و خرمشهر بود در این باره میگوید:

 تصمیم گرفتیم که دشمن را در داخل نخلستانها تعقیب کنیم. امکانات و تجهیزات لازم برای عبور از بهمنشیر در دسترس نبود. همین امر باعث شد که یواش یواش تفکیک وظایف صورت بگیرد. جهاد از این جا به بعد شروع به شکل گرفتن کرد. انسجام از اینجا شروع شد. جهاد خود را موظف دانست که وسایل و امکانات برای عبور از بهمنشیر را مهیا نماید. بچه های جهاد در این راستا خیلی تلاش کردند. نقطه شروع کار آنها استفاده از امکانات موجود در منطقه بود. قایق ها و بَلم های بلا استفاده در منطقه را به کار گرفتند و به تدریج نیروها را با قایق از رودخانه عبور می دادند و آنها در نخلستانها موضع می گرفتند. در قسمت شرق بهمنشیر نیز با قطع نخلها جاده ای آماده کردند که نیروها بتوانند پیشروی نمایند. خاکریزی و شن ریزی آن را هم انجام دادند. فعالیتهای مهندسی عبور از آب نیز از همین جا شروع شد. همیشه نمی توان متکی به قایق بود. شاید باور نکنید ولی حقیقت دارد؛ هنگامی که بچه های لشکر، نیروهای مردمی و سپاهی می خواستند با قایق از بهمنشیر عبور نمایند، قایق طوری سوراخ بود که در حین حرکت با  کاسه آب را خالی می کردند تا به آن طرف برسند، وضعیت اینگونه بود.

شهید عبدالمحمد(مسعود) ملاح زاده نیز در نامه ناتمامی که یک شب قبل از شهادتش برای دوستانش تنظیم می کند، این چنین می نویسد: «بچه ها، من اول به جبهه ذوالفقاری رفتم و مسئولیت قایق را به عهده من و علی کنعانی گذاشتند، که نیرو از این طرف شط به آن طرف شط ببریم. گاهی زخمی ها را هم می بردیم که میان آنها شهیدان هم وجود داشتند.»

 اسناد به جای مانده از سال های دفاع مقدس گویای این امر است حتی بعد از نصب پل های شناور در بهمنشیر، همچنان در مواقع اضطراری هم جهادگران جهاد فارس این مهم را مدیریت می کردند. به عنوان نمونه یک مورد از اسناد جنگ که گویای این است که جهاد فارس،  دنبال اخذ مجوز از دادسرای آبادان برای جمع آوری قایق های دولتی موجود در جزیره آبادان بوده، منعکس میشود. که دادستان انقلاب اسلامی آبادان و خونین شهر نیز با صدور مجوزی با  شماره: 22/10/الف – تاریخ: 1359/10/27 که به متن آن اشاره می شود، جهاد آبادان را مامور کرد تا این قایق ها را جمع آوری و تحویل جهاد فارس بدهند.

به: جهادسازندگی آبادان

از: دادسرای انقلاب اسلامی آبادان- خونین شهر

پیرو درخواست جهادسازندگی فارس مستقر در آبادان بدین وسیله به آن جهاد ماموریت داده می شود تا کلیه قایق های موجود در شرکتهای دولتی را جمع آوری و با همکاری برادران جهادسازندگی فارس صورتجلسه دقیق نموده و نتیجه را سریعاً به این دادسرا گزارش نمائید.

دادستانی انقلاب اسلامی آبادان- خونین شهر- تیزنفر-1359/10/27( شماره سند 022-1-1-2-1-6)

 

منبع: مرکز اسناد دفاع مقدس سازمان جهادکشاورزی فارس

 

 

اشتراک این مطلب